Home » Blog » Supplement » GABA, wat is het en wat doet het?

GABA, wat is het en wat doet het?

Teveel stress, wat doe je eraan

Heb je last van een verhoogde hartslag, zweetaanvallen, trillende handen en misselijkheid? Dan kan het zijn dat je last hebt van stress. In de meeste gevallen betreft het dan een uiting van oplopende spanningen die er op een onverwacht moment uitkomen.

Stress symptomen beginnen over het algemeen klein. Af en toe een plotseling opkomende misselijkheid, onverklaarbare en kortdurende hartkloppingen, slecht slapen of wakker worden in een nare droom. Het zijn symptomen die zomaar een keer kunnen optreden en daarna weer een tijdje wegblijven. Toch is dit een waarschuwing. Je lichaam probeert je te vertellen dat wat je doet eigenlijk te veel van je vergt. De druk wordt te hoog, ongeacht of dit nu lichamelijk, geestelijk of mentaal is.

Bewustwording

Onder ogen zien dat je teveel spanning hebt in je leven kan moeilijk zijn. In veel gevallen is het namelijk ook een kwestie van overmacht. Een onverwacht overlijden, een reorganisatie op je werk of plotseling toebedeelde mantelzorgtaken kunnen ervoor zorgen dat je meer spanning in je leven ervaart. Lichamelijk, geestelijk en mentaal kun je daardoor in beslag worden genomen.

Toch is het belangrijk om actie te ondernemen zodra je de eerste symptomen van stress bij jezelf opmerkt. Ga bewust met je tijd om en kijk of het mogelijk is om taken minder zwaar te maken of beter te verdelen. Tegelijkertijd is het belangrijk om op zoek te gaan naar ontspanning. Bedenk echter wel dat dit niet hetzelfde is als helemaal niets doen. Ontspannen staat gelijk aan je hoofd leegmaken en dit kan ook door een wandeling te maken, een stukje te fietsen, een goede vriend te bellen of een spannende film te kijken. Kies voor een activiteit waardoor je wordt afgeleid en je zorgen even kunt vergeten.

Symptomen stress

Je lichaam kan op verschillende manieren laten merken dat het gebukt gaat onder stress. De uitingen kunnen lichamelijk, geestelijk of mentaal zijn.

Lichamelijk

Hierbij kun je denken aan hartkloppingen, trillen, nek- en schouderpijn, hoofdpijn, misselijkheid en overmatige transpiratie. Ook kan stress jeuk bultjes en huiduitslag veroorzaken.

Geestelijk

Anders en impulsiever reageren dan je normaal zou doen. Snel boos, gefrustreerd of verward in combinatie met slecht slapen en vreemd dromen.

Mentaal

De uiting van mentale stress staat vooral in het teken van piekeren en het niet kunnen stoppen met denken over die stress-factor. Als gevolg daarvan treden er concentratieproblemen op, vergeet je dingen en kun je jezelf zomaar verliezen in de tijd (is het al zo laat?)

Stress verminderen

Herken je een of meerdere van bovenstaande symptomen, dan heb je duidelijk last van stress. Doe je hier niets mee, dan is de kans groot dat je echt overspannen wordt of zelfs last krijgt van een burn-out. Wacht dus niet met handelen en zet meteen de eerste stap door een afspraak te maken met je huisarts. Je kunt bij hem of haar terecht voor een verwijzing of aanbeveling als je op zoek bent naar een professional op het gebied van psychologie of seksuologie.

Overmatige stress op een goede manier aanpakken is uiteraard de beste methode. Dit kun je doen door begeleiding te zoeken, in therapie te gaan bij een gespecialiseerde psychiater of door het innemen van supplementen tegen stress. Heel vaak werkt een combinatie het beste. Wil je het liefste psychische begeleiding geef dan duidelijk aan waar de stress vandaan komt. Heeft het met je relatie te maken, is het werk gerelateerd of ben je gewoon overbelast door het zorgen voor een ander? Indien nodig kan de psychiater je dan doorverwijzen naar een gespecialiseerde collega, zodat je de behandeling krijgt die je nodig hebt.

Wat kun je zelf doen?

Een goede voedingstoestand is belangrijk. En natuurlijk klinkt het afgezaagd, maar gezond eten en iedere dag matig bewegen zorgt er gewoon voor dat je lichaam goed functioneert. Verse groenten, fruit, zuivel en vlees zorgen voor die broodnodige proteïnen die je lichaam sterk en fit maken. Ben je erg moe en gespannen, dan kan het geen kwaad om tijdelijk dagelijks een vitaminepreparaat in te nemen. Koop echter niet zomaar een potje bij plaatselijke supermarkt, maar ga naar een goede drogisterij of apotheek, vraag om advies en kies voor een bekend merk.

GABA supplement

Gamma aminoboterzuur is een neurotransmitter die door ons lichaam wordt aangemaakt om je zenuwstelsel te reguleren. Ben je echter erg gespannen, of heb je last van stress, dan heb je meer van deze stof nodig. Na een periode van stress is het dus heel goed mogelijk dat je een tekort aan gaba ontwikkelt. Dit kan zich dan uiten in o.a. een verstoring van de rem slaap en de diepe slaap, maar je kunt het ook merken aan spierspanningen in je lichaam en onlogische angstige gedachtes. Een supplement met gaba gaat prima samen met een multi-vitamine, maar is echter niet geschikt om te slikken in combinatie met antidepressiva, benzodiapine en barbituraten.

Kom tot rust en slaap lekker

Stress is een natuurlijk proces dat met een goede behandeling snel en adequaat kan worden behandeld. Doe je dit echter niet, dan is de kans groot dat de stress erger wordt en de diagnose ‘overspannen’ of ‘burn-out’ binnenkort een feit is. Kies daarom voor een goede behandeling.

Voldoende rust in combinatie met beweging is belangrijk, evenals een goede lichamelijke voedingstoestand. Vul tekorten aan met multivitaminen en schroom niet om een supplement te gebruiken waardoor je beter kunt slapen. Denk hierbij aan melatonine, GABA, valeriaan en/of passiflora. Slik je echter dagelijks medicijnen overleg dan eerst even met de huisarts of apotheker of deze middelen samen mogen worden geslikt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.